
Unt ghee
Untul ghee își are originea în India și Pakistan. Acesta se folosește în medicina tradițională indiană Ayurveda ca și profilaxie a bolilor tractului gastro-intestinal, pentru întărirea imunității și pentru fortifierea aparatului locomotor.
În bucătăria familiei noastre acesta a venit ca o alternativă superbă pentru preparatele prăjite. Pregătirea alimentelor prin metoda prăjirii implică supunerea uleiului la temperaturi mai mari de 180 °C. Atunci când un ulei de proveniență vegetală este supus teperaturilor mai mari de 170 °C, acesta își schimbă propietățile chimice și devine periculos pentru sănătate sau altfel spus, acesta conține trans-grăsimi.
Untul ghee este untul cu un procent de minim 82 % care a fost topit și lipezit. În procesul de topire, acesta își pierde lichidul, cazeina și lactoza devenind un produs foarte căutat.
Lipsa lactozei face posibilă cunsumarea acestuia chiar și de către persoanele care au intoleranță la aceast compus.
Proteinele lactice precum cazeina poate provoca senzații neplăcute anumitor persoane. În procesul topirii, untul își pierde această proteină, devenind astfel un produs 100% format din acizi grași nesaturați.
Temperatura de fumegare a acestuia este de 240-280°C, respectiv nu este periculos pentru sănătate atunci când îl folosim la prăjeli.
Mod de preparare:
- Avem nevoie de unt de casă de minim 82% grăsime. Din 1 kg de unt vom obține aproximativ 750 gr de unt ghee.
- Untul se topește și se fierbe la foc lent până când spuma formată se lasă în jos, culoarea acestuia devine arămie iar lactoza care s-a lăsat pe fundul vasului capătă o culoarea maronie. Procesul durează aproximativ 30 minute.
- Folosiți o strecătoare pentru a delimita untul ghee de impurități.
- Acesta se păstrează într-un vas bine închis, la temperatura camerei.

